Nytt

EU-beslut: plats för minst åtta cyklar på varje tåg inom EU

to, nov 15, 2018 14:29 CET

Europaparlamentet har i dag, 15 november, beslutat att det ska finnas plats för minst åtta cyklar på varje tåg inom EU. 
– Internationella erfarenheter från Danmark och Nederländerna visar att detta ökar både tågresandet och cyklingen. Nu finns möjligheter att öka det klimatsmarta och hälsofrämjande resandet i Sverige ännu mer, säger Lars Strömberg, ordförande för intresseorganisationen Svensk Cykling. 

Lärs hela artikeln

Från och med måndag ska du gå på vänster sida på såna här gemensamma gång- och cykelbanor

Vänster eller höger? Nya regler för gångtrafikanterna

14 oktober 2018

Från och med måndag gäller nya regler för de som promenerar på gång- och cykelbanor. Där det tidigare varit oklart var man ska gå är det nu vänster som gäller.

Det handlar både om trafiksäkerheten och att minska irritationen mellan gående och cyklister.

Och att döma av de reaktioner vi möter i morgonrusningen på cykel- och gångbanan kan ett förtydligande vara på sin plats. Osäkerheten om var man egentligen ska gå är stor.

 

 

Daniel Skog som arbetar på Cykelcenter i Eskilstuna menar att stölder av hela cyklar fortfarande är det störta problemet, och bästa sättet att skydda sig är att låsa fast hela cykeln i något. Foto: TT/SVT

Stöldvåg av elcykelbatterier: ”Många under kort tid”

Publicerad 5 oktober 2018

På två dagar stals fyra elcykelbatterier i Eskilstuna. Det följer en trend som pågår i hela landet.


Elcyklar blir allt mer populärt i Sverige. Dessvärre gör det att stölderna av dem, och deras batterier, ökar.

Många på kort tid

I veckans stals fyra elcykelbatterier på två dagar i Eskilstuna.

– Det har säkert funnits anmälningar tidigare, men inte så här många under så kort tid, säger David Westlin, gruppchef på polisen i Eskilstuna.

Statistik från polisregion Öst, där Sörmland, Östergötland och Jönköpings län ingår, visar att antalet anmälda cykeldelsstölder nästan fördubblats på ett år. Mellan januari och augusti förra året anmäldes 99 stycken i området, under samma period i år anmäldes 190 stölder.

Hela cyklar vanligast

Elcykelbatterier kostar tusentals kronor och har därför ett värde på andrahandsmarknaden. Fortfarande är det dock betydligt vanligare att hela cyklar stjäls.

– Det är klart att det går att skruva av små delar, men det är lättare att ta en hel cykel än att skruva av något. Så man behöver snarare tänka på att låsa fast hela cykeln, säger cykelhandlaren Daniel Skog.

Enligt honom är det bästa man kan göra för att skydda sig mot batteristölder att ta av batteriet och ta det med sig när man lämnar cykeln.

Klaras sällan upp

Skulle man trots allt drabbas av en stöld är chansen att brottet klaras upp liten.

– Oftast är förutsättningarna att utreda små, det finns kanske inga spår eller iaktagelser. Man inleder oftast ingen förundersökni.

Läs mer

Utbildning till cykeltekniker drar igång i höst  BÅSTAD.

Utbildningen till cykeltekniker blev uppskjuten i våras på grund av för få sökande. Men i höst är den tänkt att komma igång.

Av Martin Wingren

Den nya utbildningen drar igång på Akademi Båstad i oktober och är tänkt att fylla ett behov på arbetsmarknaden.

– Det är en stor brist på cykeltekniker. Intresset för cykling ökar och många har flera olika cyklar för olika saker. Cykelturismen ökar också, bland annat på Kattegattsleden. Fler cykelvägar i landet gör också att det behövs fler tekniker, säger Helén Rosberg som är utbildningsledare på Akademi Båstad yrkeshögskola.

Utbildningen varar till och med maj 2019 och kurserna består av branschkännedom, service och bemötande, försäljning och praktiska moment. Ett 10-15 personer väntas gå utbildningen. Man ska ha fyllt 20 år och om man läst SFI ska man ha läst C-nivån. I övrigt krävs inga särskilda förkunskaper.

– Någon form av intresse, kanske vara lite händig eller ha ett intresse för cykling.

Sista ansökningsdatum är den 3 september till utbildningen som drar igång vecka 41, efter att ha blivit uppskjuten från i våras då det var för få sökande.

– Vi tar emot sökande i mån av plats ända fram till att utbildningen startar.

Utbildningen kommer att vara på Stationshuset i Båstad, med 40 procent arbetsplatsförlagd tid som går att få på orten där man bor. Läs mer på akademi.bastad.se

106 SVT  Text   Onsdag 20 jun 2018 JUNI         

Ny regel förenklar för cyklister     

Nu ska det bli tillåtet för cyklister att använda en körbana även om det finns en cykelbana.                 

Det gäller om cyklisten är äldre än 15 år och om den tillåtna hastigheten på körbanan är högst 50 kilometer i timmen.                           

"Nu underlättar vi för cyklister. Det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande. 

Beslutet, som också gäller för förare av klass II-mopeder, träder i kraft den 1 augusti i år

##################################################################

 

Kattegattleden – årets cykelled i Europa!

Sveriges första nationella cykelled och årets cykelled i Euorpa 2018 – är en 395 km lång cykelled med unikt havsnära läge, som går mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr, hela vägen genom Halland.

Läs mer

 

Nu har Örkelljunga fått sin egen cykelklubb:    

Örkelljunga Outdoors Club. 

Christophe Molina. 

E-mail : orkelljunga.outdoor@gmail.com

https://www.facebook.com/Orkelljunga-Outdoor-166519156378569