Cykel-ekonomi

25% elcykelpremie ska få fler att välja cykeln

20 sep 2017

I veckan presenterade regeringen sin budgetproposition och den bjöd på flera satsningar för att främja miljön och klimatet i Sverige, elcykling är en av dem.

Bland annat föreslås de en elfordonspremie för elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar på 350 miljoner kr med syftet att få fler att byta ut bilen för jobbpendling och kortare resor. Premien innebär att du som privatperson eller företag som handlar exempelvis en elcykel får en bonus på 25% av inköpspriset, upp till max 10 000 kr.

Läs hela artiklen i Bicykling!


Cykeldelning är en bransch i kraftig medvind i Kina. Nu ska ett av de snabbväxande bolagen i sektorn in på börsen.

HD  Ekonomi 7 augusti 2017 07:45 TT

Changzhou Youon Public Bicycle System är på väg att bli det första noterade kinesiska bolaget inom cykeldelning i Kina, rapporterar Financial Times. Bolaget planerar att dra in motsvarande nästan 800 miljoner kronor genom en nyemission i samband med noteringen, och får en värdering på drygt tre miljarder kronor.

Youon, som är baserat i Jiangsuprovinsen, hade vid det senaste årsskiftet 7,5 miljoner användare i 210 kinesiska städer och regioner, och bolaget förfogar över mer än 50 000 hyrcyklar. Under första kvartalet i år svällde omsättningen med drygt 20 procent. Även vinsten ökade.

Cykeldelning är en bransch på kraftig frammarsch i Kina – det finns numera minst tio bolag som erbjuder tjänster för att låsa och låsa upp hyrcyklar via mobiltelefonen, enligt FT. De två största är Mobike och Ofo, med sammanlagt cirka elva miljoner cyklar.

Ett av bolagen i sektorn, Wukong Bicycle, fick dock klappa igen i juni efter att ha varit verksamt i bara ett halvår. Detta sedan omkring 90 procent av företagets cyklar stulits.